Colectarea separată a deșeurilor trebuie să devină o activitate uzuală în rândul tuturor cetățenilor, fie că locuiesc la casă sau în codomenii. Conform normelor europene, în momentul de față, România este departe de țintele de reciclare impuse de Uniunea Europeană.
Până în anul 2025, România trebuie să ajungă la 55% rată de reciclare și la reducerea până la 25% a cantității de deșeuri municipale depozitate.
Colectarea separată este o primă etapă ce trebuie parcursă pentru a ajunge la etapa reciclării.
Aproape toate deșeurile pot intra in circuitul reciclabil dacă sunt depozitate pe categorii: sticlă, plastic/metal, hârtie/carton, deșeuri reziduale, deșeuri biodegradabile .

  1. Hârtia și cartonul trebuie depozitate în containerul/pubela /sac de culoare albastru
    • cutii de carton;
    • pungi de hârtie;
    • ambalaje de hârtie de la alimente;
    • ziare/reviste;
    • deșeuri din hârtie care NU sunt impregnate cu ulei, mâncare sau alte substanțe;
      Înainte să depozitați deșeurile din hârtie sau carton, pliați cutiile pentru a ocupa cât mai puțin spațiu în container.
      Dacă reciclăm corect hârtia/cartonul, salvăm mii de copaci de la tăiere. Fiecare tonă de
      hârtie reciclată salvează aproximativ 17 copaci.
  2. Plastic/metal– deșeurile din plastic și metal se depozitează în container/pubela/sac de culoare galben sau în containerul din plasă ori de metal, inscripționate pentru această categorie de deșeuri.
    În categoria plastic/metal regăsim:
    • pet-uri;
    • caserole din plastic;
    • pungi din plastic;
    • farfurii din plastic;
    • cutii de aluminiu;
    • spray-uri cosmetice ;
      Înainte de a depozita deșeurile din plastic se recomandă, în cazul pet-urilor, îndepărtarea
      capacelor, clătirea sticlelor, dacă se impune, și plierea lor pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.
      Plasticul are nevoie de mai bine de 500 de ani pentru a se descompune, din cauza compoziției.
      Aluminiul este materialul care se poate recicla în proporție de 100% iar reciclarea unei cutii de aluminiu echivalează cu trei ore de energie folosită de un televizor.
  3. Sticla – deșeurile din sticlă se depozitează în container/pubela/sac de culoare verde sau, după caz, în containerele metalice inscripționate pentru această categorie de deșeuri.
    Din categoria sticlă fac parte:
    • sticle;
    • borcane;
    • cioburi de sticlă
      Înainte de depozitare se scot capacele la sticle/borcane și se clătesc cu apă pentru a
      îndepărta impuritățile.
      Este necesar un milion de ani pentru ca sticla să se descompună integral.
  4. Deșeuri reziduale– sunt deșeurile care nu sunt reciclabile și trebuie depozitate separat în container/sac negru sau în containerul metalic.
    Din categoria deșeuri reziduale fac parte:
    • conținutul sacului de la aspirator;
    • resturi de țigări;
    • scutece de unică folosință;
    • tampoane igienice;
    • șervețele umede;
    • ambalaje foarte murdare;
    • reziduuri de la animale de casă.
  5. Deșeuri biodegradabile – Sunt deșeuri pe care le generăm zilnic iar cetățenii care locuiesc la casă le transformă în îngrășământ natural (compost).
    Din categoria deșeuri biodegradabile fac parte:
    • Resturi de fructe;
    • resturi de legume;
    • resturi de mâncare;
    • resturi de conserve (fără ambalaj);
    • alimente alterate;
    • zaț de cafea;
    • pliculețe de ceai;
    • iarbă;
    • flori;
    • frunze;
    • crengi de copaci;
Deșeuri  voluminoase

Deșeurile voluminoase sunt deșeuri de dimensiuni mari, generate ocazional și care nu pot fi depozitate pe platformele pentru deșeuri menajere/reciclabile. 

Exemplu de deșeuri voluminoase: mobilier, canapele, scaune, fotolii, uși, covoare, obiecte sanitare, etc.

Unde depozităm deșeurile voluminoase?

La nivelul municipiului Botoșani, operatorul de salubrizare Urban Serv, în parteneriat cu Primăria Botoșani, organizează trimestrial  campanii de colectare a acestor tipuri de deșeuri în baza unui grafic stabilit, anunțat din timp prin mijloace mass-media, pe site-ul Primăriei și al Urban Serv.

În cadrul acestor campanii, cetățenii municipiului Botoșani pot depozita deșeurile voluminoase pe platformele de colectare a deșeurilor menajere/reciclabile, acestea urmând a fi colectate de operatorul de salubrizare conform graficului stabilit.

În afara perioadelor de derulare a campaniilor, deșeurile voluminoase pot fi duse direct la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor de la Stăuceni

Deșeuri provenite din construcții
  • Deşeurile din construcţii provenite de la populaţie sunt deşeuri solide generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a locuinţelor proprietate individuală. În mod uzual, aceste deşeuri conţin beton, ceramică, cărămizi, ţigle, materiale pe bază de ghips, lemn, sticlă, materiale plastice, metale, materiale de izolaţie şi altele asemenea.
  • Deşeurile din construcții provenite de la populație se colectează prin grija deţinătorului şi sunt transportate de către operator, în baza unui contract de prestări servicii, în depozite specializate pentru primirea acestor tipuri de deşeuri, sau la depozitele conforme, dacă acestea nu pot fi valorificate.
  • Colectarea și transportul deşeurilor provenite din activitățile de reamenajare și reabilitare a locuințelor proprietate individuală poate fi condiționată de către operatorul de salubrizare de existența unui contract de prestări servicii încheiat între părți.
  • Deşeurile rezultate din construcţii care conţin azbest, rezultate din demolări, nu vor fi amestecate cu celelalte deşeuri şi vor fi colectate separat, astfel încât să nu se degajeze fibre din material; personalul care realizează această operaţie va purta echipament de protecţie, special, pentru lucrul cu azbestul.
  • Deşeurile din construcţii şi demolări vor fi supuse proceselor de reciclare şi recuperare, putând fi utilizate pentru reamenajări de drumuri sau alte activităţi după ce au fost supuse procesării, neutralizării şi pretratării în staţii de sortare.
  • Este interzisă abandonarea şi depozitarea deşeurilor din construcţii şi demolări pe domeniul public sau privat al autorităţii administraţiei publice locale.
Deșeuri periculoase

Deșeurile periculoase sunt deșeurile care reprezintă un pericol pentru sănătate cât și pentru mediu.

Baterii

Printre deșeurile periculoase generate în gospodării se numără bateriile . Acestea nu trebuie aruncate la un loc cu deșeurile menajere pentru că sunt adevărate bombe ecologice. Bateriile conțin metale neregenerabile precum plumbul, nichelul, zincul, oțelul, argintul și manganul, alte tipuri de baterii conțin  metale grele, toxice precum plumb, cadmiu și mercur iar odată ajunse la depozitul de deșeuri, aceste metale grele se pot  scurge pe suprafața terestră și astfel pătrund în pânza freatică.

Unde depozităm bateriile?

Vă încurajăm să colectați într-o cutie bateriile folosite și să le depozitați în recipientele amplasate în market-uri și hypermarket-uri.

Deșeuri periculoase

Colectarea deșeurilor periculoase de la producătorii și deținătorii acestora se va realiza de operatori autorizați din punct de vedere al protecției mediului să desfășoare activități de colectare, transport, stocare și tratare. Producătorii, deținătorii și operatorii autorizați au obligația să colecteze, să transporte și să stocheze separat diferitele categorii de deșeuri periculoase. Colectarea, eliminarea sau valorificarea fracțiilor separate de deșeuri periculoase provenite din gospodăriile populației vor fi colectate, eliminate sau valorificate numai de către unități sau întreprinderi care dețin autorizație integrată de mediu.

DEE-uri

DEE-urile reprezintă echipamentele electrice și electronice ieșite din uz iar reciclarea lor este imperios necesară. Dispozitivele electrice și electronice au în componența lor substanțe chimice care poluează. Din acest motiv această categorie de deșeuri trebuie colectată separat . Astfel de deșeuri funcționează pe bază de curent electric, adică sunt alimentate la o priză sau cu baterii.

DEE-uri : mașini de spălat, aragaze, cuptoare cu microunde, frigidere, calculatoare, telefoane etc.

Unde depozităm DEEE-urile când nu ne mai sunt utile?

DEE-urile reprezintă echipamentele electrice și electronice ieșite din uz iar reciclarea lor este imperios necesară. Dispozitivele electrice și electronice au în componența lor substanțe chimice care poluează. Din acest motiv această categorie de deșeuri trebuie colectată separat .

Locuitorii municipiului Botoșani au posibilitatea să scape de deșeurile electrice, electronice sau electrocasnice într-un mod prietenos cu mediul înconjurător. În municipiul Botoșani, operatorul Urban Serv a amenajat două puncte fixe de colectare a DEE-urilor:

Piața Agroalimentară – strada Vârnav, nr.22, parcare Piața Viilor – (Luni 09.00- 16.00)

Asociația nr.36 – str. Aprodu Purice (în spate la Magazin Util de la Gară) – (Marți și Joi 09.00- 16.00)

Asociația nr.63 – strada Independenței vis a vis de Serconf (Miercuri 09.00 – 16.00 și vineri 09.00-13.00).

Deșeuri vegetale

Deşeurile specifice predominant vegetale din mediul rural și urban – case, vor fi compostate în mod individual de către utilizatori prin unități de compostare individuale, iar cele din mediul urban precolectate din parcuri, curţi şi grădini, se transportă în vederea reciclării prin compostare la stația de compostare sau compostarea se va face in situ, pâna la realizarea stației de compostare – acolo unde nu există.

Anvelope uzate

Operatorul are obligaţia să colecteze toate anvelopele abandonate pe domeniul public, inclusiv cele de la punctele de colectare a deşeurilor municipale, şi să le predea persoanelor juridice care desfăşoară activitatea de colectare a anvelopelor uzate sau celor care preiau responsabilitatea gestionării anvelopelor uzate de la persoanele juridice care introduc pe piaţă anvelope noi şi/ori anvelope uzate destinate reutilizării, dacă acesta nu este autorizat pentru această activitate în condiţiile legii.